لوگو کلینیک مغز و اعصاب روزمهر

بهترین کلینیک درمان سردرد

بهترین کلینیک درمان سردرد در ایران و خاورمیانه

سردرد
برای تغییر این متن روی دکمه ویرایش کلیک کنید.
برای تغییر این متن روی دکمه ویرایش کلیک کنید.
دکتر مسعود جوادی مغز و اعصاب

دکتر مسعود جوادی

روانپزشک و متخصص سردرد، اضطراب و افسردگی

سردرد

سردرد از آن عارضه‌های عمومی است که احتمالاً هر کسی در زندگی یک بار آن را تجربه کرده یا تجربه خواهد کرد. این عارضه یکی از شایع‌ترین شکایت‌های بیماران است.

سردرد گاهی می‌تواند آن‌قدر ناراحت کننده باشد که شما را از کارهای روزانه باز دارد و یا شما را کلافه و عصبی کند. اما در اکثر مواقع با کمی استراحت یا خوردن مسکن رفع می‌شود.

در واقع در بیشتر موارد سردرد عللی خوش‌خیم داشته و نیاز به درمان خاصی به جز درمان علامت آن ندارد. ولی در بعضی مواقع که بسیار شدید و غیر قابل تحمل است نشانه بیماری‌های خطرناکی مانند تومور مغزی است. درمان سردرد بستگی به عامل ایجاد کننده آن دارد، اما در اغلب موارد این درد با مُسکن رفع می‌شود.

بیشتر افراد صرف نظر از سن، نژاد و جنسیت در طول زندگی خود بارها سردرد را چه خفیف یا شدید تجربه می‌کنند. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)، تقریباً نیمی از بزرگسالان در سرتاسر جهان، هر سال حداقل یک‌بار به سردرد دچار می‌شوند.

سردرد می‌تواند نشانه استرس، پریشانی عاطفی، نتیجه یک اختلال پزشکی مانند میگرن، فشار خون بالا، اضطراب و یا افسردگی باشد. این اختلال همچنین می‌تواند مشکلات دیگری را نیز برای فرد به وجود آورد.

مثلاً افرادی که به میگرن مزمن مبتلا هستند، ممکن است برای حضور منظم در محل کار یا تحصیل خود، دچار مشکل شوند. اما برای آگاهی از علت سردرد خود و سپس درمان آن، ابتدا باید بدانید نوع سردرد شما چیست.

سردرد انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها علت یا علل متفاوتی دارد و طبیعتاً درمان آن‌ها نیز همیشه یکسان نیست و راه‌های مختلفی برای آن وجود دارد. در ادامه برای آشنایی با سردرد، انواع آن و راه‌های درمان سردرد با کلینیک روزمهر همراه باشید.

سردرد چیست؟

سردرد یکی از علائمی است که هم می‌تواند نشان‌دهنده‌ی بسیاری از بیماری‌ها باشد. از طرفی ممکن است که این علامت بدون هیچ دلیل خاصی ایجاد شود و ناشناخته باقی بماند.

درد در ناحیه‌ی سر و بالای گردن را با عنوان سردرد (Hedeach) می‌شناسیم. سردرد، دردی است که می‌تواند در هر ناحیه‌ از سر بروز کند، یک‌ طرفه یا دو طرفه بوده و یا به طور اختصاصی فقط در یک ناحیه‌ی سر باشد.

همچنین ممکن است از یک نقطه به نواحی دیگر سر کشیده شود. سردرد ممکن است به فرم درد حاد، درد تیز یا یک درد پراکنده باشد که تدریجی یا ناگهانی اتفاق می‌افتد. انواع سردرد‌ها را می‌توان با توجه به ماهیت و شدت درد، محلی که درد در آن وجود دارد و علت به وجود آمدن آن تقسیم کرد.

از علائم سردرد خستگی، احساس فشردگی سر و دردی است که به صورت بی وقفه یا متناوب وجود دارد. محل درد ممکن است در یک قسمت چهره یا جمجمه بوده و یا ممکن است در تمام سر باشد.

همچنین بروز سردرد ممکن است به خودی خود یا با انجام فعالیتی مرتبط باشد. ممکن است شروع آن حاد بوده یا به تدریج افزایش یابد. سردرد گاهی ممکن است با حالت تهوع و استفراغ نیز همراه باشد.

برای آشنایی بیشتر با اینکه سردرد چیست؟ و به طور کلی انواع و علت به وجود آمدن آن چیست؟ می‌توانید به مقاله سردرد چیست؟ مراجعه کنید.

علت سردردها

همان‌طور که گفتیم، بر اساس علت به ‌وجود آمدن این عارضه دو نوع کلی اولیه و ثانویه وجود دارد؛ سردردهایی که به دلیل بیماری زمینه‌ای به‌ وجود می‌آیند، سردرد ثانویه هستند و این نوع سردردها عموماً خطرناک‌اند.

سردردهایی که بیماری خاصی علت بروز آن‌ها نیست و به آن‌ها سردرد اولیه می‌گویند. چند مورد از مهم‌ترین انواع سردرد اولیه، سردرد تنشی، سردرد هورمونی، سردرد میگرنی و سردرد خوشه‌ای هستند.

در صورتی که سردرد شما در قسمت پیشانی است، یعنی به خواب بیشتری نیاز دارید و اگر بالای سر خود احساس درد می‌کنید، باید آب بیشتری بنوشید و یا غذای بیشتری بخورید.

اما اگر پشت سر شما درد می‌کند، یعنی باید استرس خود را کم کنید و عامل استرس را از بین ببرید. اگر احساس می‌کنید یک حلقه دور سر شما قرار دارد و فشار وارد می‌کند، سردرد شما از انواع سردرد تنشی است.

دردی که در یک چشم خود حس می‌کنید از انواع سردرد خوشه‌ای بوده و سردردی که در یک طرف سر خود حس می‌کنید، از انواع سردرد میگرنی است. در ادامه این انواع سردرد را بیشتر توضیح می‌دهیم.

 

علت سردردهای اولیه

علت سردردهای اولیه، به طور مستقیم فعالیت بیش از حد یا ایجاد مشکل در ساختارهای حساس به درد در ناحیه سر شامل رگ‌های خونی، عضلات و اعصاب سر و گردن است.

سردرد اولیه ممکن است، در نتیجه تغییر فعالیت‌های شیمیایی مغز نیز ایجاد شود. از شایع‌ترین انواع سردردهای اولیه می‌توان به سردرد میگرنی، سردرد خوشه‌ای و سردرد تنشی اشاره کرد.

 

علت سردردهای ثانویه

سردردهای ثانویه در واقع علامت‌هایی هستند که در زمان تحریک اعصاب حساس به درد (در ناحیه سر) به دلیل بیماری دیگری به وجود می‌آیند. به عبارت دیگر، این نوع سردردها می‌توانند نشانه بیماری دیگری باشند.

عوامل مختلفی می‌توانند سردردهای ثانویه را به وجود آورند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آنفلوانزا
  • سکته مغزی
  • ضربه مغزی
  • تومور مغزی
  • فشار خون بالا
  • لخته‌های خونی
  • آب سیاه (گلوکوم)
  • دندان‌قروچه در شب
  • گرفتگی (احتقان) سینوس
  • دهیدراتاسیون (کم آبی بدن)
  • خماری ناشی از مصرف الکل
  • خونریزی در مغز یا اطراف آن
  • مسمومیت با گاز مونوکسید کربن
  • حملات ناشی از ترس شدید (panic attack)
  • استفاده بیش از حد از مسکن‌ها (علت سردردهای بازگشتی یا ریباند)
  • «انجماد مغزی» یا سردرد ناشی از خوردن مواد غذایی بسیار سرد مانند بستنی

انواع سردردهای اولیه

همان‌طور که گفتیم سردردهای اولیه از انواع سردردهای عصبی و میگرنی هستند و از شایع‌ترین انواع سردردهای اولیه می‌توان به سردرد میگرنی، سردرد خوشه‌ای، سردرد تنشی، سردرد هورمونی و سردرد ناشی از فعالیت اشاره کرد.

سردرد تنشی

در سردرد تنشی فرد احساس می‌کند، یک حلقه دور سر او قرار دارد و فشار وارد می‌کند. افرادی که به دفعات دچار این سردرد می‌شوند، ممکن است آن را با میگرن اشتباه بگیرند، اما برخلاف میگرن، فرد در انواع سردرد تنشی، دچار مشکل در بینایی نمی‌شود.

احساس سفتی و درد در گردن، احساس دردی که از پیشانی آغاز شده و تا پشت سر می‌رود و درد مبهمی که در اسکالپ وجود دارد، علائم سردرد تنشی هستند.

سردرد میگرنی

سردردهای میگرنی اغلب از نوع سردردهای ضربان‌دار است که در یک طرف سر حس می‌شوند. در صورتی که کسی به یکی از انواع سردردهای میگرنی دچار شود، امکان انجام کارهای روزانه را ندارد و ممکن است بینایی او نیز دچار اختلال شود.

شخص قبل از شروع شدن میگرن با علائمی مانند حساس شدن به نور، حساس شدن به بو، اختلال در بینایی، دیدن هاله نور و حساس شدن به سر و صدا، متوجه آغاز درد میگرنی خود می‌شوند.

سردرد خوشه‌ای

بیشتر سردردهای خوشه‌ای در قسمت پشت چشم و یا یک طرف سر احساس می‌شوند و ممکن است با میگرن اشتباه گرفته شود. تفاوت آن‌ها این است که احساس تهوع ایجاد نمی‌کنند. هر بار که سردرد خوشه‌ای اتفاق می‌افتد، ممکن است به مدت طولانی ادامه پیدا کند و یا بیش از یک‌بار در روز رخ دهد.

افراد اغلب این درد را نزدیک دو ساعت بعد از آن ‌که به تخت می‌روند، احساس می‌کنند. این دردها شایع نیستند و اغلب در مردان در سنین ۲۰ تا ۴۰ سالگی پیش می‌آیند.

سردرد هورمونی

این سردرد بیشتر وقتی خانم‌ها عادت ماهانه هستند، اتفاق می‌افتد. به دلیل تغییرات هورمونی که ایجاد می‌شود، در هنگام تخمک‌گذاری و یا قبل از شروع شدن پریود، ممکن است سردرد هورمونی به‌ وجود بیاید که اغلب با استراحت، مسکن و بعد از یک روز بهبود پیدا می‌کند.

سردرد ناشی از فعالیت

این سردردها اغلب خیلی کوتاه هستند، اما ممکن است حتی تا 2 روز هم طول بکشند. آن‌ها به صورت یک درد ضربان‌دار در سرتاسر سر وجود دارند و اغلب در کسانی که سابقه خانوادگی میگرن دارند شایع‌تر است. سردردهای ناشی از فعالیت بدنی شدید مانند، ورزش شدید با عوامل زیر صورت می‌گیرد:

  • پریدن
  • در حال اجرا
  • وزنه برداری
  • رابطه جنسی
  • حملات سرفه یا عطسه

سردردهای ثانویه

سردردهای ثانویه همان‌طور که از اسمش معلوم است، به دلیل وجود یک بیماری در بدن به وجود می‌آیند که می‌تواند یکی از حالت‌های زیر باشند:

سردرد سینوسی: یکی از سردردهایی است که درد آن در صورت احساس می‌شود و به دلیل سینوزیت و التهاب سینوس‌ها اتفاق می‌افتد.

آنوریسم یا تومور مغزی: این نوع سردرد به دلیل فشاری که بر اثر وجود بخش اضافی در جمجمه است، ایجاد می‌شود. آنوریسم به اتساع عروق خونی و خونریزی آن‌ها می‌گویند.

در نتیجه جمع شدن خون و یا بر اثر بافت توموری، فضای جمجمه اشغال شده و بر اثر فشاری که وارد می‌شود، احساس درد به وجود می‌آید. این نوع سردرد بسیار خطرناک است.

سردرد سرویکوژنیک یا گردنی: این سردرد نیز بر اثر تحلیل دیسک بین مهره‌های گردنی به وجود می‌آید که با ایجاد فشار بر روی نخاع، باعث ایجاد درد در گردن و سر می‌شود.

سردرد مننژیت: مننژیت یکی از بیماری‌هایی است که در آن پوشش اطراف مغز و نخاع دچار عفونت و التهاب شده و ایجاد درد می‌کند.

سردرد نخاعی: برای انجام نمونه‌برداری از نخاع و یا طی تزریق ماده بی‌حس کننده به نخاع، ممکن است نشت مایع نخاعی اتفاق بیفتد که سبب ایجاد این نوع سردرد خطرناک می‌‌شود.

سردرد پس از ضربه: نوع دیگری از دسته سردردهای خطرناک سردردی است که به دلیل ضربه به سر بعد از حادثه به وجود می‌آید که ممکن است طی تصادف، سقوط از محلی و یا برخورد شیء محکم اتفاق بیفتد.

راه‌های درمان سردرد چیست؟

راه‌های مختلفی برای درمان این اختلال وجود دارد، اما انتخاب روش درمانی درست به شدت و علت بروز آن بستگی دارد. در مواردی که بروز این عارضه به سبک زندگی مرتبط می‌شود، می‌توان آن را با درمان‌های خانگی یا طب سنتی درمان کرد.

در قدم اول مطمئن شوید بدن شما دچار کم ‌آبی نیست. کم آبی بیشتر از آنچه که فکر کنید باعث سردرد می‌شود. ننوشیدن آب کافی حتی می‌تواند محرک بروز میگرن باشد.

رایج‌ترین روش‌های درمان سردرد، استراحت، ماساژ سر و گردن و استفاده از داروهای مسکن است. بعضی از داروهای مسکن به صورت بدون نسخه در داروخانه‌ها در دسترس هستند.

پزشکان هم ممکن است داروهایی مانند: داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای، آگونیست‌های گیرنده سروتونین، داروهای ضد صرع و مهارکننده‌های گیرنده بتا را برای پیشگیری تجویز کنند. اما اگر سردرد شدید باشد باید بیماری عامل سردرد شناسایی و درمان شود.

درمان خانگی سردرد

در زمان بروز حمله‌های سردرد، این اقدامات ساده و بدون هزینه در خانه می‌تواند درد را کم کند.

  • ماساژ دادن شقیقه‌ها
  • کمی دراز کشیدن در محیط آرام و بدون سرو صدا
  • از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن برای رفع درد استفاده کنید.
  • به یاد داشته باشید الکل، کافئین و پنیر دردهای میگرن را تشدید می‌کند.
  • استفاده از کمپرس سرد یا گرم روی پیشانی، شقیقه‌ها و سر باعث تسکین درد می‌شود.

درمان طب سنتی سردرد

این روش‌های سنتی برای کسانی که دوست ندارند از داروهای شیمیایی استفاده کنند مناسب است. طب سنتی برای درمان سردرد راه‌های مختلفی را پیشنهاد می‌دهد.

  • بوییدن میخک
  • استفاده از روغن‌های گیاهی: استفاده از روغن‌هایی مانند اکالیپتوس، لاوندر، بابونه و رزماری
  • استفاده از دمنوش‌های گیاهی: استفاده از دمنوش‌های التیام‌بخش مثل دمنوش بابونه، دمنوش گل ساعتی
  • استفاده‌ی موضعی از گیاهان دارویی: قرار دادن جعفری خرد شده روی شقیقه و پیشانی، مالش تکه‌های زنجبیل تازه روی پیشانی و شقیقه و قرار دادن خمیر دارچین روی نواحی دردناک.

درمان پزشکی سردرد

اولین مرحله از درمان‌های پزشکی برای این اختلال داروهای مسکن و مسدودکننده‌های عصبی برای کاهش درد و ناراحتی است. در قدم بعدی با توجه به علت سردرد داروهایی برای کاهش عفونت، اسپاسم یا ناراحتی‌های دیگر تجویز می‌شود. راه‌های دیگری نیز برای درمان این عارضه وجود دارد که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم.

درمان سردرد با رفتار درمانی

این روش احتمال بروز سردردهای تنشی را کاهش می‌دهد و برای آموزش شیوه‌های رهاسازی ذهن برای کنترل هیجانات و استرس‌ها توسط روانپزشک انجام می‌شود.

درمان سردرد با بوتاکس

بوتاکس به عنوان یک اقدام زیبایی شناخته شده،‌ در حالی ‌که می‌تواند با فلج کردن اعصاب ناحیه‌ی پیشانی و شقیقه‌ها درد را کاهش دهد. این روش در درمان سردردهای میگرنی مزمن، سردردهای تنشی و سردردهای خوشه‌ای کاربرد دارد.

لیزر درمانی برای درمان سردرد

در چند ساله اخیر متخصصین و پژوهشگران به این نتیجه رسیده‌اند که می‌توان با کمک لیزر تحریک زیستی داشته و انواع دردهای نواحی مختلف مخصوصاً در ناحیه سر را درمان کنند.

درمان سردرد با بلوک عصبی

در این روش درمانی با تزریق داروهای بی‌حس‌ کننده در مسیر اعصاب می‌توانند به درمان دردهای شدید کمک کنند. نحوه اثرگذاری روش بلوک عصبی به این شرح است:

در جریان سردردهای شدید و مداوم برخی از اعصاب تحریک شده اند. پزشکان می‌توانند با تزریق داروهای بی حسی و درمانی در مجاورت این عصب‌ها  تا حد زیادی سردردهای شدید را متوقف کنند.

درمان میگرن با لورتا نوروفیدبک

احتمالاً نام تکنولوژی نوروفیدبک و تأثیر درمان آن بر بیماری‌ها و اختلالات مغز و اعصاب به گوشتان خورده است. اما لورتا نوروفیدبک دستگاه جدیدی است که از این تکنولوژی برای درمان استفاده می‌کند و می‌شود گفت که انقلابی در درمان این اختلالات به پا کرده است.

این دستگاه با این تفاوت که روی لایه‌های عمقی مغز با اثر بخشی بیشتر کار می‌کند، نسبت به دستگاه‌های قبلی نوروفیدبک متفاوت می‌باشد. در این شیوه هیچ‌گونه عوارض جانبی نداشته و هیچ ماده یا اشعه‌ای وارد بدن نمی‌شود و تنها به تقویت نقاط ضعیف شده مغز می‌پردازد.

درمان سردرهای میگرنی با RTMS

یکی از جدیدترین روش‌ها برای درمان میگرن استفاده از دستگاه RTMS است. RTMS نوعی درمان غیرتهاجمی است که به وسیله پالس‌های الکترومغناطیس، قسمت‌هایی از مغز را که درگیر میگرن هستند، تحت تأثیر قرار می‌دهد.

این روش برای بیمارانی که نسبت به دارو مقاومت دارند و روش‌های دارویی برای کنترل میگرن آن‌ها بی‌اثر است و یا هم‌زمان درگیر مشکلات دیگر روحی مانند افسردگی مزمن هستند، بسیار مؤثر خواهد بود.

اگر شما هم با یکی از انواع سردردها دست به گریبان هستید و تاکنون با درمان‌های متداول نتوانسته‌اید آن را بر طرف کنید یا نگران عوارض بی‌شمار داروهای مسکن هستید، می‌توانید با متخصصین ما در کلینیک تخصصی مغز و اعصاب روزمهر تماس گرفته و جهت درمان یا کنترل سردردهای خود مشاوره رایگان دریافت کنید.