واتس آپ کلینیک

روش‌های ترک قرص آلپرازولام کدامند؟

روش‌های ترک قرص آلپرازولام، برخلاف تصور برخی افراد به آسانی توسط خود بیمار قابل اجرا نیست. به دلیل این‌که با توجه به دوز مصرفی و تعداد دفعات مصرف آن، افراد ممکن است با مشکلات و خطراتی در هنگام ترک مواجه شوند. بنابراین ترک این دارو تحت نظر روانپزشک متحصص ترک اعتیاد و در کلینیک‌های تخصصی و معتبر ضروری می‌باشد. در این مطلب در مورد وابستگی به قرص آلپرازولام، نشانه‌های سوء مصرف، روش‌ها و علائم ترک و رواهکارهای کاهش این عوارض صحبت خواهیم کرد.

 

چرا  قرص آلپرازولام اعتیاد آور است؟

آلپرازولام با نام تجاری زاناکس، زیر مجموعه بنزودیازپین‌ها و یک داروی آرام‌بخش است. تاثیر آن بر بدن به صورت کندی تکانه‌های عصبی، تفکر و سایر فرایندهای مغز می‌باشد.

آلپرازولام، یکی از داروهای متداول رایج برای درمان اضطراب است. معمولا پزشکان از آن برای درمان بی‌خوابی و برخی مشکلات روان‌شناختی مانند نگرانی شدید، سفتی عضلات، تشنج، حملات پانیک و اختلال اضطراب پس از سانحه استفاده می‌کنند. ولی برای مصرف بلندمدت در نظر گرفته نشده، چون احتمال وابستگی به مصرف آن شدید است. بنابراین، دفعات و دوز مصرفی بیماران باید تحت نظر پزشک باشد. به طور کلی مصرف بنزودیازپین هایی مانند آلپرازولام، در بلندمدت پتانسیل بالایی در ایجاد مشکلات وابستگی و ترک دارند.

 

قرص آلپرازولام برای چه مدت در بدن باقی می‌ماند و چگونه قابل تشخیص است؟

آلپرازولام تا نود روز پس از آخرین مصرف از طریق آزمایش موها قابل تشخیص است و در آزمایش ادرار، پس از استفاده از چند ساعت تا پنج روز شناسایی می‌شود. وجود این داروی اعتیاد آور در بدن بلافاصله پس از مصرف تا دو و نیم روز از طریق آزمایش بزاق مشخص می‌گردد و از طریق آزمایش خون می‌توان ظرف مدت یک ساعت پس از مصرف تا حداکثر پنج روز به وجود آن در بدن پی برد. به علاوه تشخیص آلپرازولام در شیر مادر از یک ساعت تا سه روز پس از مصرف قابل تشخیص است و البته مصرف آن به هیچ عنوان برای مادران شیرده توصیه نمی‌شود.

قرص آلپرازولام برای چه مدت در بدن باقی می‌ماند و چگونه قابل تشخیص است؟

مصرف قرص آلپرازولام چه علائمی دارد؟

علائم کوتاه مدت مصرف آلپرازولام شامل خشکی دهان، سرگیجه، تهوع، اختلال دید، کندی و عدم هماهنگی اعضای بدن هستند. این عوارض معمولاً یک ساعت پس از آخرین دوز مصرفی آغاز شده و حدود شش ساعت ادامه خواهد داشت. البته هرچه میزان مصرف آلپرازولام در بیمار بیشتر باشد، احتمال این وجود دارد که علائم سوء مصرف شامل مشکل در شناخت و ادراک و هم‌چنین اختلال در بیان صحیح کلمات را نیز از خود نشان دهد.

 

وابستگی به قرص آلپرازولام چه علائمی دارد؟

آشنایی با علائم سو مصرف این دارو مهم‌ترین روش برای تشخیص وابستگی به مصرف و اقدام برای ترک آن خواهد بود. در صورت مشاهده‌ی علائم رفتاری زیر در خود یا نزدیکانتان هر چه سریع‌تر برای تشخیص بهترین روش درمان به مشاوران متخصص ترک اعتیاد مراجعه نمایید.

  • بی توجهی نسبت به انجام تعهدات روزانه در خانواده، محل کار یا مدرسه و دانشگاه
  • ادامه مصرف آلپرازولام با وجود تاثیر آن در ایجاد مشکلات شخصی و اجتماعی
  • ناتوانی در قطع مصرف دارو حتی در صورت تمایل
  • بی‌علاقگی نسبت به انجام کارهای لذت‌بخش گذشته
  • داشتن وسواس نسبت به دسترسی و استفاده از آلپرازولام
  • عدم کنترل روی افزایش مقدار و دفعات مصرف

 

روش‌های ترک قرص الپرازولام کدامند؟

روش‌های ترک قرص آلپرازولام با توجه به شرایط هر فرد شامل دفعات و دوز مصرف، مدت زمان مصرف و علائم جسمانی و روان‌شناختی تفاوت دارد. در صورتی که فرد سابقه‌ی کمی در مصرف این دارو داشته باشد، احتمالا برنامه‌ی درمانی توسط پزشک متخصص اعتیاد با هدف کاهش سریع‌تر دوز مصرفی تعیین می‌شود. ولی در صورت سابقه‌ی مصرف زیاد و بلندمدت، کاهش تدریجی دوز دارو و تحت نظر روانپزشک ضروری‌تر است. چون قطع ناگهانی آلپرازولام به احتمال بسیار بالا به عوارض جانبی شدید مانند تشنج  و هذیان منجر می‌گردد. هذیان به معنی تغییرات موقتی و ناگهانی در ادراک و رفتار شخص است که با اضطراب و سردرگمی همراه باشد. تشنج به همراه صرع نیز شامل انقباض عضلانی و کاهش شدید سطح هوشیاری است که هر دو از عوارض ترک خودسرانه آلپرازولام به شمار می‌رود.

بنابراین اولین مرحله در ترک قرص آلپرازولام انتخاب کلینیک ترک اعتیاد دارای مجوز وزارت بهداشت و مراجعه به متخصصین این مراکز برای دریافت مشاوره و برنامه درمانی شخصی‌سازی شده است. در کلینیک روانپزشکی و ترک اعتیاد روزمهر پس از تعیین برنامه درمانی برای هر شخص توسط روانپزشک و تیم روانشناسی، فرایند سم‌زدایی آغاز می‌شود. در طول سم‌زدایی پزشکی، بدن متابولیزه شده و آلپرازولام را خارج می‌کند.

سم‌زدایی، مهم ترین گام در روند بهبود است و افرادی که این مرحله را با موفقیت پشت سر بگذرانند، در صورت مراجعه منظم به پزشک متخصص و انجام اقدامات خودمراقبتی جسمانی و روان‌شناختی می‌توانند ترک قطعی و موفقی داشته باشند.  متخصصان کلینیک روانپزشکی و ترک اعتیاد روزمهر با ارائه‌ی جلسات منظم روان‌درمانی، مشاوره فردی و گروهی آماده خدمات‌رسانی به مراجعان عزیز در کلیه‌ی گام‌های درمان سوء مصرف قرص آلپرازولام هستد.

 

ترک آلپرازولام با چه علائم و عوارضی همراه است؟

نیمه عمر آلپرازولام در بدن حدود ۱۱ ساعت است، یعنی حدود ۵۰ ساعت طول می‌کشد تا این دارو به طور کامل از بدن خارج شود. شاید این زمان به نظر طولانی برسد، اما واقعیت این است که آلپرازولام یکی از کوتاهترین نیمه عمرها را در مقابل دیگر بنزودیازپین‌ها دارد. بنابراین احتمالا علائم ترک نسبت به داروهای مشابه سریع‌تر نمایان می‌شود و البته بستگی به دوز مصرفی و مدت زمان استفاده از دارو دارد. این علائم با مشکلاتی مانند اضطراب، دردهای عضلانی و لرزش بدن شروع و به تمایل شدید به مصرف آلپرازولام و سپس تغییرات خلقی منجر می‌شود.

 

علائم جسمانی ترک آلپرازولام

علائم جسمانی ترک آلپرازولام عبارتند از

  •  تشنج
  •  سردرد
  • تعریق بالا
  • تهوع، اسهال
  • کاهش یا افزایش وزن
  • درد ماهیچه‌ها و اسپاسم عضلانی
  • تپش قلب و لرزش (مخصوصا لرزش دست)
  •  افزایش خونریزی و گرفتگی قاعدگی، و حساس شدن سینه‌ها در زنان

علائم جسمانی ترک آلپرازولام

 

علائم روان‌شناختی ترک آلپرازولام

ترک آلپرازولام، علاوه بر عوارض جسمانی شامل اثرات روان‌شناختی نیز می‌شود که می‌تواند همه یا برخی از موارد زیر باشد.

  •  افزایش حواس (مانند بلندتر شنیدن صداها یا اذیت شدن چشم در نور غیرشدید)
  •  اختلال خواب
  •  افسردگی، اضطراب و ترس
  •  ترک خانواده و دوستان و به طور کلی تمایل به انزوا
  •  تحریک‌پذیری و بی‌قراری
  •  پارانویا

 

ترک قرص آلپرازولام چه مدت طول می‌کشد؟

ترک آلپرازولام ممکن است چندین هفته و حتی چند ماه طول بکشد. در روش تدریجی انجام کامل فرایند سم‌زدایی به حداقل چهار ماه زمان نیاز دارد. پایان فرایند سم‌زدایی بر مبنای عدم وجود دارو در بدن مشخص می‌گردد ولی عموما افرادی که در کلینیک‌های معتبر ترک اعتیاد و با نظارت پزشک متخصص به سم‌زدایی اقدام کنند، سریع‌تر این مرحله را پشت سر خواهند گذاشت.

 

پس از ترک آلپرازولام چه اتفاقی برای بدن می‌افتد؟

آلپرازولام و به طور کلی بنزودیازپین‌ها، از نظر طولانی بودن مدت زمان علائمشان منحصر به فرد هستند. برخی بیماران حتی سال‌ها پس ترک هم علائم آن را تجربه می‌کنند. به طور عمومی پس از ترک آلپرازولام ممکن است اتفاقات زیر برای بدن رخ دهد.

بین شش تا دوازده ساعت پس از آخرین مصرف، علائم ترک آلپرازولام آغاز می‌شود. متداول‌ترین علائم اولیه شامل اضطراب، اختلال خواب و سردرد هستند. یک تا چهار روز بعد، اضطراب و بی‌خوابی تشدید یافته و افرادی که از آلپرازولام برای درمان اضطراب استفاده می‌کردند، بازگشت علائمشان را تجربه خواهند کرد. متاسفانه ممکن است علائم آن‌ها حتی از قبل هم شدیدتر باشد. به علاوه در این زمان تهوع و اسهال هم شایع می‌باشد که البته در روز چهارم کاهش می‌یابد، ولی احتمال بروز تشنج در فرد بالا می‌رود. به همین دلیل در این مرحله توصیه زیادی به سم‌زدایی تدریجی تحت نظارت پزشک و روانپزشک متخصص ترک اعتیاد شده و ترک غیراصولی برای سلامت بیمار خطرات بسیاری به دنبال خواهد داشت.

پنج تا چهارده روز بعد، علائمی مانند سردرد و دردهای عضلانی و احتمال تشنج رو به کاهش می‌یابد ولی اضطراب و بی‌خوابی هنوز وجود دارد. احتمال دارد در این زمان فرد دچار ناراحتی گوارشی و درد معده شود و تا هفته‌ها و ماه‌ها ادامه داشته باشد.

به طور معمول دو هفته تا چند ماه پس از آخرین دوز، عملکرد بدن به حالت طبیعی بر می‌گردد، ولی ممکن است برای برخی افراد زمان بیشتری به طول بی‌انجامد. یعنی برخی افراد برای چند هفته یا حتی چند ماه با علائم گوارشی و خلقی درگیر هستند.

 

چگونه می‌توان علائم ترک آلپرازولام را کاهش داد؟

به طور کلی ترک آلپرازولام و سایر داروهای زیرمجموعه بنزودیازپین بسیار دشوار و با علائم ناخوشایندی همراه است که البته حضور تیم پزشکی و روانپزشکی متخصص در کاهش این علائم نقش مهمی دارد. گاهی برخی افراد به صورت ناگهانی تصمیم به ترک قرص آلپرازولام می‌گیرند. اما ترک آلپرازولام فرآیندی نیست که بتوان آن را در منزل، به تنهایی یا با روش‌های غیراستاندارد انجام داد.

تنها افرادی قادر به ترک مصرف این دارو در منزل هستند که آلپرازولام را با تجویز پزشک مصرف کرده و دچار وابستگی شده باشند. چنین افرادی تحت نظر پزشکشان به تدریج میزان دوز مصرفی دارو را کاهش می‌دهند. ولی این مورد با ابتلای به اعتیاد نسبت به مصرف این قرص و لزوم سم‌زدایی و درمان تفاوت دارد.

پزشکان و روانپزشکان متخصص در کلینیک روانپزشکی و ترک اعتیاد روزمهر، با تعیین بهترین روش درمانی و تعیین نوع درمان با توجه به شرایط هر فرد، به بیماران در کاهش علائم ترک کمک خواهند کرد و در تمام گام‌های این مسیر دشوار همراه و حامی مراجعان عزیز هستند. به علاوه فراهم آوردن محیطی آرام و به دور از عوامل محرک تاثیر قابل توجهی در درمان علائم و عوارض ترک قرص آلپرازولام دارد. به علاوه چنین محیطی برای دوری فرد از لغزش و وسوسه برای مصرف مجدد ضروری است. ما در کلینیک روزمهر کلیه‌ی امکانات رفاهی و بستری را در محیطی امن و در بالاترین سطح برای بیماران فراهم ساخته‌ایم. هم‌چنین مراجعان ما پس از بهبودی با شرکت در جلسات روان‌درمانی در بازه‌های زمانی هفتگی یا ماهانه، اقدام به مهارت افزایی و درمان اختلالات شخصیتی‌شان می‌کنند تا قادر باشند پس از بازگشت به جامعه به فرد موفق‌تر و قوی‌تری در مواجهه با مشکلات اجتماعی تبدیل شوند.

چگونه می‌توان علائم ترک آلپرازولام را کاهش داد؟

سخن نهایی

در صورتی که شما یا یکی از اعضای خانواده‌ و دوستانتان مبتلا به سوء مصرف آلپرازولام هستید و به دنبال یک کلینیک ترک اعتیاد مجهز و معتبر می‌گردید، کلینیک روانپزشکی و ترک اعتیاد روزمهر بهترین مرکزی است که با انتخاب آن اولین گام را در مسیر ترک قطعی و موفق خواهید برداشت. کارشناسان ما همه روزه آماده‌ی پاسخگویی به سوالات شما در مورد عوارض و روش‌های ترک قرص الپرازولام هستند. برای دریافت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید یا با تکمیل فرم در قسمت تماس با کلینیک منتظر برقراری ارتباط توسط همکاران ما باشید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x